Női Váltó Kerekasztal beszélgetés 2024

 Múlthét pénteken egy nagyszerű rendezvény részese lehettem. Az Essencia Élmény Központ adott helyet a Női Váltó Kerekasztal beszélgetésnek, ahova szép számmal érkeztek vendégek.

 A beszélgetés Pozsgai Kitti újságíró vezette. A témánk pedig elég húsba vágó volt. Milyen lehetőségei vannak a nőknek a munkába való visszatérésre gyermekszületés után? Hogyan vállhat egy „sima nő” 🙂 és egy anya vállalkozóvá? Kinek való a vállalkozói életforma? Ezekről és megannyi érdekes kérdésről beszélgettünk még Békéssy Olgival, a Női Váltó alapító- főszerkesztőjével és Szabó- Cseszneki Nikolettel, pénzügyi szakember, kutatóval. Személy szerint a családalapítás előtt álló nők népes táborát képviseltem.


 Mondanom se kell, hogy eléggé izgultam az esemény miatt. 🙂 Maga a témaválasztás is roppant aktuális és úgy gondolom, hogy a résztvevők is rengeteg apróbb és nagyobb friss és már-már behegesedett sebbel érkeztek, amit most sikerült megpiszkálnunk és csak remélni tudom, hogy a beszélgetés balzsam is volt ezekre a sebekre és nem csak feltéptük őket.

 

Milyen sebekre is gondolok?

Jó szakmai háttérrel és referenciákkal munkát keresni, tettre készen, fiatalon és újra meg újra falnak ütközni? Minden egyes állásinterjún rákérdeznek, hogy van-e párom, van-e már gyerekem, tervezek-e gyereket? Mikorra tervezem azt a bizonyos gyereket? Egyet szeretnék? Kettőt? Hármat? Ha van gyereked, akkor akarsz-e még. Mikor? ” Ha lenne gyereked nem vennénk fel. Akkor nem is beszélgetnénk itt.” Ha már meg van az a bizonyos gyerek/ gyerekek, hogyan tud vissza integrálódni egy nő a munkaerő piacra. Ugyebár az se egyszerű. Vár-e még a pozíció, amit anno ott hagytam? Feltudom-e venni a lépést a munkatársakkal. Mi lesz, ha a gyerek beteg lesz? Megtudom-e tartani az állásomat?

 Részben egy alternatív megoldás, ha valaki saját vállalkozást indít. Na, de való-e mindenkinek? Amikor belekezdünk a vállalkozásba felkészülünk-e rá, hogy milyen nehézségei vannak? Felkészültünk-e arra, hogy be kell indítani? Meg kell ismertetni a nagyközönséggel a munkánkat. Felkészültünk-e arra, hogy mi magunk leszünk az elején a marketingesünk, a Hr-esünk. Mi engedjük magunkat szabadságra, a pénzügyeket magunknak kell rendbe tartani és minden apró-cseprő dolgot mi intézünk. A határidőket magunknak szabjuk, viszont mi leszünk önnön munkásunk is, aki elvégzi ezeket a feladatokat. Felkészültünk ezekre és a többi váratlan dologra?
 Hogyan kérjem el a munkám értékét? Mert ugye az ingyen munkának nincs értéke! Hogyan ne árazzam magam alul? Felkészültünk rá vagy majd az élettől kapott egy- két pofon megtanít rá, hogy igen is van értéke a munkámnak?
 Ha a vállalkozásunkat tovább fejlesztjük és alkalmazottakat kezdünk foglalkoztatni, felkészültünk-e arra, hogy akkor már értük is felelősséggel tartozunk és közvetve, de a családjukért is? Felkészültünk?

 A délután folyamán megnéztük, hogy különböző cégek, kis és nagyvállalatok itthon és külföldön milyen megoldásokat hoztak ezekre a problémákra. Hogyan viszonyulnak az alkalmazottaikhoz. Szó esett továbbá a Budapest és vidéki városokban lévő különbségekről.


 Ami nekem nagyon tetszett, hogy biztonságos védett környezetben mesélhette el mindenki a saját történetét. Voltak pro és kontra érvek. Mit tapasztaltak a munkaadók és mit tapasztaltak a munkavállalók. Mi lehetne egy jó megoldás mind a két félnek?


 Minden téma, amit elkezdtünk feszegetni megérdemelne egy-egy külön délutánt és blogbejegyzést, amikor csak és kizárólag az arra vonatkozó kérdésekre keressük a választ.

Köszönöm mindenkinek, hogy résztvehettem ezen a délutánon. Feltöltődve és új lendülettel érkeztem haza.
Köszönet a WIN szervezésének, hogy létre hozta ezt az alkalmat és, hogy ennyi fantasztikus nőt ismerhettem meg általuk.


A soraimat Sri Chinmoy idézetével zárom:

” Bárhova mész, menj inspirációval és törekvéssel! Bármit teszel, tedd szeretettel és törődéssel! Bárkit látsz, lásd a tisztaság szépségével és a felelősség dicsőségével!”

Scroll to Top